Tänään oli Hesarissa mielenkiintoinen artikkeli ostotoimeksiannoista.
Artikkelissa todetaan, että Suomessa harva asunnonostaja palkkaa itselleen välittäjän. Kysymykseni kuuluu – miksi ostaja palkkaisi välittäjän? Varsinkaan kun oletusarvo on, että myytävät asunnot löytyvät netistä?
No, ehkä siksi, että pääsisi käsiksi kohteisiin, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Okei, mutta mitä jos se unelmakämppä tuleekin myyntiin jonkun muun välitysfirman kautta? Pitäisikö siis ostotoimeksiannosta huolimatta itse jatkaa markkinoiden seuraamista kuin haukka, ettei se helmi vaan mene ohi suin. Pelko, että solmii toimeksiannon ’väärän’ välittäjän kanssa on aiheellinen.
Markkinoinnistako kiikastaa?
Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki arvioi alhaisen ostotoimeksiantojen määrän syyksi sen, etteivät välittäjät ole riittävissä määrin markkinoineet kyseistä palvelua. Taas kysyn – no, miksi näin on? Olisiko syy siinä, että välittäjien aika kuluu myyntihommissa?
Välittäjillä on hoidossaan salkku myytäviä kohteita ja heidän velvollisuutensa toimeksiantajiaan kohtaan on myydä kyseiset asunnot mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman korkeaan hintaan.
Tästä näkökulmasta tarkastellen voisi ajatella, että välittäjällä ei ole paljoakaan aikaa tai resursseja markkinoida ostotoimeksiantoja. Lisäksi voisi ajatella, että välittäjä, joka on menestynyt myyjänä, ei välttämättä herätä ostajassa luottamusta ostajan asiamiehenä. Kenen puolella oikeasti ollaan?
Asiantuntijan markkinat
Artikkelissa todetaan myös, että viime vuodet on eletty ostajan markkinaa, eikä sopivan asunnon löytäminen ole ollut erityisen vaikeaa. Oma näkemys on toinen. Myytäviä kohteita on toki ollut paljon, mutta kauppojen määrä on silti alittanut odotusten reilusti. Koska myytävät kohteet eivät ole vastanneet ostajien toiveita, ei hinnaltaan eikä kunnoltaan.
Viime vuodet eivät ole olleet erityisesti kenenkään markkinoita – ei ostajien, ei myyjien eikä välittäjien. Voittajat ovat ollet ne, jotka ovat tunteneet markkinat paremmin kuin muut, ja ovat osaneet reagoida nopeasti kun hyvä kohde on tullut myyntiin.
Palkkaa itsellesi asiamies joka luo lisäarvoa!
Minun (puolueellinen) näkemykseni on, että jotta asunnonostajan kannattaisi palkata apua, tulisi sen antaa ostajalle selkeätä lisäarvoa. Kyseisen asiamiehen pitäisi ymmärtää markkinoita paremmin kuin ostaja itse ymmärtää. Hänen pitäisi olla riippumaton, jotta haku ei rajoittuisi yhden välitysfirman kansioihin.
Hänellä pitäisi olla aikaa ja kiinnostusta hoitaa päämiehensä toimeksiantoa päätoimisesti. Hänellä pitäisi olla osaamista analysoida kohdekiinteistön kuntoa ja taloutta, sekä osaamista arvioida kohteen markkina-arvoa.
Ja hänellä pitäisi olla taitoa selkeyttää asioita päämiehelleen – mitkä ovat kohteen hyvät ja huonot puolet, sekä kanttia sanoa suoraan, että huonoa kohdetta ei kannata ostaa.
Tällaista palvelua ei Suomessa olla nähty. Ei ennen kuin nyt.
Anna